Łuszczący się lakier

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nikodem
    Classic
    • 2010
    • 3

Łuszczący się lakier

Problem dosc zlozony, nie bede tlumaczyl. Ale jak to zwykle bywa niektorzy dostawali powiadomienia, inni nie, wiec sie nie SOAujcie, bo to brzydko :P

Niestety wieczorami w godzinach 20:30 - 23:30 naklada sie indeksowanie przez google oraz duzy wzrost ruchu generowanego przez ludzi. Dzieki pomocy kolegi unsecik udalo sie dopracowac konfiguracje i teraz powinno w miare wytrzymywac. Ale juz niebawem szykuja sie wieksze zmiany.
  • busmen_bvg
    Classic
    • 2008
    • 30

Łuszczący się lakier

Mam Octavię I z 2000 roku. Od pewnego czasu widzę łuszczący się lakier na przednim zderzaku i dachu. Na początku myślałem, że jest to skutek jakiegoś uderzenia lub mrozu, ale co jakiś czas pojawiają się nowe ogniska. Jaki może być powód takiego uszkodzenia i jak mu zapobiegać (bo likwidować da się chyba tylko przez polakierowanie całego dachu)

Komentarz

• Sebastian
      Rider
      • 2004
      • 412

łuszczenie lakieru spowodowane jest kiepskim przygotowaniem podłoża. Jeśli masz lakier metalik to pewnie skończy się na malowaniu całego elementu.
      RS BLUE

Komentarz

• agrala
        Rider
        • 2011
        • 397

Wydaje mi się że koledze chodzi o łuszczący się klar - lakier bezbarwny a nie odchodzenie całego lakieru z bazą. Nie jest to spowodowane złym przygotowaniem podłoża tylko przesuszeniem bazy przed nałożeniem klaru. Baza (kolor) nie może wyschnąć całkowicie przed nałożeniem klaru (lakier bezbarwny).
        Chyba że kolega pisał o problemie z akrylem a nie metalikiem.
        Jeżeli chodzi o akryl to tak jak kolega napisał wyżej - czyli niezmatowaiony stary lakier przed nałożeniem nowego.
        Jak zapobiegać - malować auto u porządnego fachowca a nie jakiegoś partacza.
        Teraz jak już lakier się łuszczy to nic prócz malowania nie da się zrobić.
        Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
        Emulator czujnika poziomu oleju G266
        Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• EFENDI
          Drive
          • 2010
          • 97

Teraz jak już lakier się łuszczy to nic prócz malowania nie da się zrobić.[/quote]

Hm, aa doświadczeniaa innych co do jakości swiezych lakierów, w autach prawie nowych???? Ja mam od kilku mies OI nówke.... moje pierwsze spostrzeżenia? NIEZWYKLE MIEKKI LAKIER, odniesieniem PUNTO II 7 letnie które mam, twardość jednego i drugiego lakieru nieporównywalna na PLUS Fiata- twardszy. Masz szczotkę do mycia, ktą raz fartem kupilem o twardości pedzla do golenia wiec neizwykle miekka (takich juz nie kupi sie). auta zawsz emylem najpierw karcherem na stacjach usuwajac piach i mechaniczne grube zabrudznia potem recznie z pianą. Auto z grudnia czyzby jeszcze sie utwardzało? czarny metalick
          OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

czarny metalick
            Kolor najgorszy z możliwych :szeroki_usmiech , jak się dobrze postarasz to mocno trąc opuszkiem palców go porysujesz :twisted: Tak to już jest z czarnymi lakierami, że widać na nich wszystko bardzo dokładnie.

odniesieniem PUNTO II 7 letnie które mam, twardość jednego i drugiego lakieru nieporównywalna ... (takich juz nie kupi sie)
            Obecnie stosowane lakiery są bardzo delikatne, raczej nie ma co liczyć na to że lakier utwardzi się z czasem. Ot cała frajda z posiadania ekologicznego lakieru :roll:
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• radaralpin
              Ambiente
              • 2009
              • 127

Zamieszczone przez EFENDI
              Teraz jak już lakier się łuszczy to nic prócz malowania nie da się zrobić.
              Hm, aa doświadczeniaa innych co do jakości swiezych lakierów, w autach prawie nowych???? Ja mam od kilku mies OI nówke.... moje pierwsze spostrzeżenia? NIEZWYKLE MIEKKI LAKIER, odniesieniem PUNTO II 7 letnie które mam, twardość jednego i drugiego lakieru nieporównywalna na PLUS Fiata- twardszy. Masz szczotkę do mycia, ktą raz fartem kupilem o twardości pedzla do golenia wiec neizwykle miekka (takich juz nie kupi sie). auta zawsz emylem najpierw karcherem na stacjach usuwajac piach i mechaniczne grube zabrudznia potem recznie z pianą. Auto z grudnia czyzby jeszcze sie utwardzało? czarny metalick[/quote]

NIE STRASZ MNIE
              SPORO SŁYSZAŁEM O SKODOSKICH NOWYCH SCHODZACYCH LAKIERACH Z FABRYKI ;-)))
              TEZ W LISTOPADZIE LUPIŁEM NOWĄ O1

PZDR

RADAR
              radar
              zwykły tdi po raz czwarty
              Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

Pracuję...